2015. április 24., péntek

Díszítsük tárgyainkat

Ceruzatartó doboz:


Az a jó a furnérozásba és intarziázásba, hogy nem csak különálló képeket készíthetünk, hanem díszíthetjük vele használati tárgyainkat, legyen szó akár egy cigarettás dobozról
(Készítette Gepardus)

Gepardussal közösen készült
 egy előszobafalról
Gepardussal közösen készült                                     vagy akár egy dohányzó asztalrólBármilyen terv vagy ötlet megvalósítható, csak kellő türelem és kitartás kell hozzá. Meg persze sok furnér :)

A doboz:


Ebben a bejegyzésembe szeretném bemutatni a saját ceruzatartó dobozkám készítési folyamatát.
A doboz elkészítésére azért kerítettem sort, mert elég sok ceruzám van és állandóan szanaszét hevertek szegények, és ez sem a ceruzáknak nem jó sem pedig nekem, így ki kellett találnom egy számomra megfelelő megoldást, ami ráadásul praktikus és jól is néz ki.

1. lépés (Megálmodás):


Először is összegyűjtöttem a sok-sok ceruzámat és gyártó szerint szétválogattam, így megkaptam, hogy hány fiókra lesz szükségem, a hossza és szélessége ugye adott volt, persze azért egy kicsivel nagyobb fiókokat csináltam, hogy kényelmes legyen és ha jönnek újabb ceruzák nehogy kimaradjanak.
Majd éjszaka felriadva eszembe ötlött, hogy milyen külalakot szeretnék neki, ami szép is és jelzi is hogy ez bizony ceruzáknak van fent tartva.
Innentől kezdve könnyű dolgom volt.


2. lépés (Szabás):


Készítettem egy szabászjegyzéket nehogy belezavarodjak, melyik anyag hova tartozik és a jó öreg körfűrész segítségével leszabtam az anyagokat. A dobozom korpuszának (testének) 10 mm-es rétegelt lemezt a fiókoknak pedig 3 mm-es rétegelt lemezt választottam. Így nem lett olyan nehéz az egész szerkezet.

3. lépés (Ragasztás):


A már leszabott anyagokat faipari ragasztóval összeragasztgattam és egy napot hagytam száradni, hogy biztosan megkössön a ragasztó.

4. lépés (Furnérozás):


Ragasztás után a kisebb eltéréseket összecsiszoltam és kiválogattam a furnérokat.

Ami pedig, a korpuszon:        --> Mahagóni
                                                --> Okume

                   a tetején:              --> Wenge
                                                --> Juhar
                                                --> Fenyő
                                                --> Cseresznye


Majd szépen sorba lefurnéroztam az alkatrészeket és elkészítettem a dobozka tetejére a ceruzát ábrázoló intarziát. Mikor kész lettem a furnérozással, jöhetett a csiszolás és a felületkezelés, a többi már történelem :)

(Csiszolás után, felületkezelés előtt)


És az immáron használatra kész dobozka.


Remélem élvezetes volt a kis beszámolóm :) Köszönöm a figyelmet!
Megjegyzéseket, hozzászólásokat szívesen fogadok!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése