2016. február 18., csütörtök

Röviden a furnér készítésről

Gondoltam, hogy ne mindig az intarziáról legyen szó, néhány szóban szeretném megismertetni veletek, hogyan készítik magát a furnérokat, amiből ezeket a csodás és egyedi képeket készítem.




A furnér egy vékony falemez, amely lehet 0,3 mm-től 1 mm vastag, ami ennél vastagabb azt inkább svartninak nevezzük. Három féle előállítási módja létezik a furnérgyártásnak.      
  • fűrészelt
  • késelt
  • hántolt
A furnértechnikát az egyiptomiak találták fel és már a Kr. előtti időszakban is alkalmazták.

Fűrészelt furnér:


Ezt a technikát úgy kell elképzelni, hogy fognak egy szép nagy farönköt, amit szépen elkezdenek hosszirányba fűrészelni, anno ezt is kézzel csinálták, de ma már természetesen gépesítve van.

Ezzel a technikával kapunk ilyen szép egyenes szálú inkább svartnit, mint furnért.


Késelt furnér:

Itt a rönköket vízszintesen rögzítik és egy kés irányában mozgatják le és fel. Minden lefelé végzett mozgásnál egy 0,3–3 mm vastag szeletet vágnak le.


Hántolt furnér


Ez egy fantasztikus furnérgyártási technológia. Ugyanis fogják a farönköt és saját tengelye körül elkezdik forgatni és egy nagy kés szépen fokozatosan „hántolja” le a fát. Mint mikor a wc gurigáról letekerjük a papírt :D

Erről a technikáról egy videót is szeretnék veletek megosztani, mert engem ámulatba ejtett, remélem ti is hasonlóképp fogtok reagálni ;)


És a végeredmény:






Végül egy-két újabb intarzia alkotásom


                     





Remélem élvezetes volt ez a rövid kis bejegyzésem, Szép napot mindenkinek!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése